Wat wil je met de kappersschaar doen?
Het is belangrijk om van te voren te bepalen wat je met een kappersschaar wilt doen. Wil je de schaar gebruiken om te knippen, te slicen of te contouren? Voor alleen het knippen raden wij de ergonomische knipschaar Kyone 410 Kappersschaar 5.5.
Bij het aanschaffen van een professionele kappersschaar is het handig om rekening te houden met punten zoals, welk design voor jou geschikt is, welk formaat ideaal is, welk type snijblad je nodig hebt ect. Op deze pagina staan alle antwoorden die jij nodig hebt om erachter te komen welke kappersschaar geschikt is voor jou. Tevens wordt er op deze pagina het verschil tussen een effileerschaar en coupeschaar duidelijk verteld. Benieuwd? Lees dan snel verder!
Verder op deze pagina staan aanbevolen en professionele kappersscharen. Na het lezen van deze pagina ben jij erachter gekomen welke kappersschaar voor jou ideaal is. Om ervoor te zorgen dat de kappersschaar de kwaliteit behoudt, is een goed onderhoud onmisbaar. Neem voor meer informatie over een grondig onderhoud een kijkje op de pagina “Hoe onderhoud ik mijn kappersschaar”.
Waar let ik op bij het kopen van een kappersschaar?
Duidelijke informatie over de aandachtspunten
Wat betekenen de formaten van een schaar?
Kappersmaten zijn uitgedrukt in inches. Om een duidelijker beeld te creëren staan er bij de kappersmaten niet alleen inches maar ook centimeters. Dankzij de centimeters krijg je een beter beeld hoe lang de scharen zijn.
Wat je met een kappersschaar kan doen hangt van de grootte af. Hoe kleiner het formaat, hoe preciezer je te werk kan gaan. Neem als voorbeeld contouren.
Hoe groter de schaar, hoe grover je te werk gaat. Neem als voorbeeld het wegknippen van grote stukken haar. Daarvoor hoef je niet gedetailleerd te knippen. Bij een grotere schaar zijn de snijbladen wat langer. Het is dan ook mogelijk om meer haar in een knip te vangen.
- 5 inch / 12.7 cm: Dit formaat is prettig voor detailwerk, lichtgewicht en wendbaar.
- 5.5 inch / 14.0 cm: Dit formaat wordt het meest gebruikt en is fijn om te gebruiken voor detailwerk en grovere slagen. Tevens is een schaar met dit formaat wendbaarder en lichtgewicht.
- 6 inch / 15.2 cm: Te gebruiken voor detailwerk en grovere slagen, wendbaar, lichtgewicht.
- 6.5 inch / 16.5 cm: Een schaar met dit formaat is minder geschikt voor details en meer voor grote slagen. Dit formaat behoort ook bij scharen die zwaargewicht zijn.
- 7 inch / 17.8 cm: Voor grote slagen is dit formaat ideaal. Echter is dit formaat niet geschikt voor details. Dit formaat is zwaargewicht en er wordt een ergonomisch model aangeraden.
- 7.5 inch / 19 cm: Dit formaat van een Schaar is perfect voor het grove werk. Dit formaat is zwaargewicht en wordt een ergonomisch model aangeraden.
Welk snijblad heb je nodig?
Een snijblad heeft 2 opties om geslepen te worden. Er is een vlak snijblad en een convex snijblad. Wat deze twee verschillende snijbladen inhouden staat hieronder vermeld.
Een vlak snijblad komt vaak uit Duitsland. Een vlakke snijblad is het enige snijblad waar microvertanding op aangebracht kan worden. Dit snijblad is ideaal voor beginners binnen het kappersvak. Een vlak snijblad gaat langer mee omdat je dit snijblad vaker kan slijpen. Tevens is het slijpen van een vlak snijblad eenvoudiger dan bij een convex snijblad. Het slijpen van een vlak snijblad is ook een stuk voordeliger in vergelijking tot het slijpen van een convex snijblad.
Een convex of gehoond snijblad wordt vaak geproduceerd in Japan. Een convex snijblad wordt bol en hol afgeslepen naar de rand toe. Dit is dan ook de reden dat dit snijblad geen microvertanding kan hebben. Toch is dit snijblad het scherpste snijblad. Dankzij de scherpte is dit snijmes ideaal voor slicen. Wat ook een groot voordeel van dit snijblad is, is dat een convex snijblad gebruikt kan worden voor elke kniptechniek. Echter is er wel ervaring vereist om met dit snijmes te kunnen werken. Bij een convex snijblad heb je namelijk minder grip, omdat dit snijblad geen microvertanding heeft. Het slijpen van dit snijblad is minder eenvoudig en daarbij is het onderhoud duurder dan bij een vlak snijblad.
Een rechte en gebogen bladlijn
De bladlijn van een snijblad is een aandachtspuntje die niet vergeten mag worden. De bladlijn is de lijn die te zien is vanaf de schroef tot aan de punt van het snijblad.
Is de bladlijn recht, dan is de kappersschaar ideaal voor het knippen van botte en strakke lijnen. Als de bladlijn gebogen is, dan is de kappersschaar perfect voor het knippen van zachte lijnen en slicen.
Het materiaal
Het materiaal van de kappersschaar speelt een grote rol in het bepalen van de juiste schaar. Er zijn verschillende manieren hoe je het staal kan beoordelen. Je kan kijken uit welk land het staal komt, de HRC (Harness Rockwell C-Schaal) en de toevoegingen in het staal. Harness Rockwell C-Schaal geeft de hardheid van het staal aan.
Het beste staal komt uit Japan, volgens veel deskundigen. Duitsland produceert ook kwalitatieve materialen.
Je kan ook nog de toevoegingen in het staal controleren. Als een schaar van staal is gemaakt met Chroom en Kobalt, dan is de kappersschaar van hard staal gemaakt. Echter is dit harde staal lastig te slijpen. Fabrikanten kunnen vanwege dit materiaal de randen van de schaar niet vlijmscherp maken waardoor de schaar niet geschikt is voor precisiewerk.
Scharen die van staal zijn gemaakt met de toevoegingen Vanadium, Titanium en Molybdeem zijn van minder hard staal. Echter kan deze schaar wel eenvoudig geslepen worden en is deze schaar ook ideaal voor precisiewerk en kniptechnieken waarbij je de scherpte nodig hebt voor bijvoorbeeld slicen.
Klassiek of offset design?
Klassiek
Een traditionele kappersschaar is te herkennen aan symmetrie. Een traditionele kappersschaar heeft benen en ogen die gelijk zijn aan elkaar. Dankzij het klassieke design krijg je een klassiek knip gevoel! Echter is de kans aanwezig dat je last van je hand krijgt omdat het design van deze schaar geen goede ondersteuning biedt aan de hand. Deze houding is vermoeiender voor de hand.
Offset
Een ergonomische kappersschaar, ook wel een offset kappersschaar genoemd, is in een natuurlijke houding voor de hand ontworpen. Het oog waar je de duim in steekt, staat lager dan het oog waar je de wijsvinger in steekt. Knippen met een ergonomische kappersschaar is comfortabeler voor de hand. Je elleboog hangt lager dan met een traditionele schaar. De kans op blessures verminderd sterk door op deze manier te knippen.
Linkshandig of rechtshandig?
In de kapperswereld zijn er geweldige rechts- en linkshandige kappers. Er zijn dan ook linkshandige scharen en rechtshandige scharen geproduceerd. Een kappersschaar moet natuurlijk wel goed bij je passen!
Op deze twee foto’s hieronder kan je het verschil zien.
Gebruik je als rechtshandige een linkshandige schaar of andersom? Dan is de kans groot aanwezig dat je last krijgt aan je duim en wijsvinger.
Nog een paar aandachtspuntjes
Pinksteun
Een pinksteun is onmisbaar voor een intensieve dag knippen. Dankzij de pinksteun liggen al je vingers op een comfortabele lijn. Toch vindt niet iedereen een pinksteun handig werken. Het is dan ook mogelijk om de pinksteun van de schaar af te draaien. Bij voorkappers.nl zijn er in het assortiment scharen met een vaste pinksteun en met een schroef pinksteun te koop.
Swivel
Een meedraaiend duimoog noemen we ook wel een swivel. Er zijn kappersscharen met een swivel die fijn werken. Een meedraaiend duimoog draait als het ware mee om je duim te ontlasten van druk en om wrijving te vermijden. Dit ergonomische draaioog maakt een schaar meer hanteerbaar.
Stelschroef
Scharen kunnen ook een verstelbare draaischroef hebben. Zo’n verstelbare schroef regelt de spanning op de schaar. Voor het creëren van mooie resultaten is het dan ook noodzakelijk dat de spanning goed is. Als je merkt dat het knippen niet meer soepel verloopt dat is het dus mogelijk om handmatig de spanning van de schroef te verstellen.
Wat is een coupeschaar?
Coupescharen zijn er in 2 verschillende types. Coupescharen met getande boven- of onderbladen. Deze twee verschillende types geven uiteraard twee verschillende resultaten. Hieronder worden deze twee fijne coupescharen uitgelegd.
Getand onderblad
Een coupeschaar met een getand onderblad is ideaal om te gebruiken voor het uitdunnen van haar, waarbij de lengte van het haar hetzelfde moet blijven. De haren die niet worden geknipt, worden dankzij de ondertanden opgevangen. Na één knip kan de coupeschaar rustig uit het haar getrokken worden.
Neem als voorbeeld de Kessaku Effileerschaar Premium Handmade 314 6.0. Deze coupeschaar heeft getande onderbladen en is gemaakt van kwalitatief Europees staal. Hieronder staat een foto van deze professionele coupeschaar.
Getand bovenblad
Een coupeschaar met een getand bovenblad is geschikt voor het veranderen van de haarlengte en het uitdunnen van haar. Bij dit type coupeschaar worden de haren niet opgevangen tussen de boventanden. De schaar kan alleen uit het haar getrokken worden, door te blijven knippen. Zo voorkom je de pijn.
Neem als voorbeeld de Jaguar Solingen JP43 Effileerschaar 6.0. Deze schaar heeft getande bovenbladen en is ideaal voor een ontspannen werkhouding. Hieronder staat een foto van deze goedwerkende schaar.
Wat doet een effileerschaar?
Een effileerschaar wordt gebruikt voor het uitdunnen van het haar. De effileerschaar zoals Kyone 710T Coupeschaar 6.0, heeft aan beide kanten getande snijbladen. Hoe meer effileertanden een effileerschaar heeft, hoe minder het haar kan worden uitgedund en hoe minder tanden een effileerschaar heeft, hoe meer het haar kan worden uitgedund. Effileerscharen worden ook wel coupescharen genoemd. Coupescharen zijn met een ergonomisch en klassiek design beschikbaar. Vaak lanceren merken een set van een coupeschaar en een 'normale' schaar, zodat ze perfect bij elkaar passen. Hieronder staat een voorbeeld. Ben je benieuwd naar deze set? Klik dan op de afbeelding.
Professionele kappersscharen
Benieuwd naar alle scharen die Voorkappers.nl aanbiedt? Bekijk HIER welke topkwaliteit scharen van de beste merken beschikbaar zijn!