cart
Dé haarexpert sinds 1928
clock
Voor 14:00 besteld, morgen in huis
perfume
Gratis verzending vanaf €39 incl. BTW
truck
Meer dan 15.000 artikelen direct leverbaar

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten zijn reinigers die al het vuil en de vetresten uit het haar verwijderd. Denk hierbij aan stylingsresten, huidschilvers, talg en vuil. Het spoelt hardnekkige gel of wax gemakkelijk uit en het is perfect om vettig haar weer heerlijk fris te krijgen. Erg handig dus! Maar waarom wordt het dan afgeraden om sulfaten te gebruiken? En is dit voor jou ook van toepassing? Lees snel verder en kom erachter!

Sulfaten

Van sulfaten heb je vast wel een keer gehoord. Ze komen veel voor in zeep en shampoos en het wordt tegenwoordig veel aangeraden om sulfaatvrije shampoo te gebruiken. Maar wat zijn sulfaten eigenlijk en wat doen ze?

Sulfaten zijn schuimvormende reinigers. Ze reinigen vuil, talg en stylingsresten uit het haar. Sulfaten zorgen ervoor dat het vuil en olie verwijderd wordt uit het haar en ook makkelijk uitspoelt. Ook zorgen sulfaten voor het schuimende effect in shampoos en zeep. Er zijn verschillende soorten sulfaten. Sodium Laureth Sulfate (SLES) en Sodium Lauryl Sulfate (SLS) zijn de twee meest voorkomende sulfaten. Sulfaten bestaan uit twee delen, namelijk sulfaat op basis van water en sulfaat op basis van olie. De sulfaten op waterbasis zorgen ervoor dat dat de shampoo gemakkelijk door het haar verspreidt en net zo gemakkelijk uitspoelt. Sulfaten op oliebasis trekken het vuil aan.

Sulfaten herkennen

Hoe je herkent of een shampoo geen sulfaten bevat is eigenlijk heel simpel. Een sulfaatvrije shampoo schuimt amper, tot niet vergeleken met een shampoo die wel sulfaten bevat. Dat er geen sulfaten inzitten betekent niet dat het niet goed reinigt, de reiniging is echter milder dan bij een shampoo mét sulfaten. Je kunt het natuurlijk ook op de verpakking lezen bij de ingrediëntenlijst. Er bestaan milde en agressieve sulfaten. Als je graag wilt weten of er sulfaten in jouw producten let dan op de volgende ingrediënten, ze staan hier op volgorde van mild naar agressief:

1. Sodium Coco Sulfate – SCS

2. TEA Laureth Sulfate – TLES

3. TEA Lauryl Sulfate – TLS

4. Sodium Myreth Sulfate – SMES

5. Sodium Laureth Sulfate – SLES

6. Sodium Lauryl Sulfate – SLS

7. Ammomium Laureth Sulfate – ALES

8. Ammomium Lauryl Sulfate – ALS

Sodium Laureth Sulfate (SLES) en Sodium Lauryl Sulfate (SLS) zijn de twee meest voorkomende sulfaten en ze verschillen ook van elkaar. Laureth is milder dan Lauryl. Met de mildere variant wordt de kans op huidirritaties verminderd. Hoe milder het sulfaat, hoe minder sterk de reiniger is en hoe minder het schuimeffect wordt. Heb je normaal tot vettig haar en vind je het schuimende effect juist fijn, dan is SLES een goede balans tussen haarverzorging en reiniging.

Er zijn een aantal vervangers voor sulfaten, namelijk:

• Sodium Cocoamphoacetate

• Natrium-sulfaat coco

• Propyleenglycol

• Kokosamidopropylbetaïne

• Dinatrium Lauryl Sulfosuccinaat

Wat doet een sulfaatvrije shampoo?

Wat is dan het voordeel van een sulfaatvrije shampoo? Er zit wel en merkbaar verschil in. Ten eerste schuimt het een stuk minder. Ten tweede is het milder, dus maakt minder goed schoon. Het geeft wel een voordeel voor het haar en de hoofdhuid. Bij gebruik van een sulfaatvrije shampoo zullen er weinig irritaties op de hoofdhuid ontstaan. Er zitten vaak ook meer verzorgende ingrediënten in, wat natuurlijk heerlijk is voor het haar.

Sulfaten vermijden of toch niet?

Maar zijn sulfaten nou echt zo slecht voor het haar?

Ja en nee. Het ligt eraan hoe vaak je het gebruikt. Het doel van sulfaten in shampoo is het reinigen van het haar en de hoofdhuid. Hiermee worden ook de natuurlijke vetten, die je hoofdhuid nodig heeft om soepel en gezond te blijven, gezuiverd. Deze vetten, of talg, vormen namelijk een soort beschermlaag voor de hoofdhuid. Vet haar is dus eigenlijk overtallig talgproductie om de hoofdhuid te beschermen. Als je je haar elke dag wast, is het voor de hoofdhuid onmogelijk om hiertegen te produceren. De hoofdhuid krijgt voortdurend seintjes dat het geen talg meer heeft. Bij dagelijks gebruik van shampoo met sulfaten, heeft de hoofdhuid niet genoeg talgproductie om de hoofdhuid soepel en gezond te houden. Dit zorgt ervoor dat de hoofdhuid droog en geïrriteerd wordt. Het haar zelf kan ook dof en droog worden bij veelvuldig gebruik van sulfaten. Het kan zelfs zo zijn dat de krachtige reiniging van sulfaten verfpigmenten uit het haar reinigt. Hierdoor kunnen jouw pas geverfde lokken sneller vervagen en kan de glans uit het haar verdwijnen.

Het positieve aan sulfaten is dat het wel echt goede reinigers zijn. Als je dagelijks gebruik maakt van stylingsproducten als mousse, haarlak, gel etc. is het belangrijk dat deze niet in je haar blijven zitten na een wasbeurt. Milde sulfaten of sulfaatvrije shampoos krijgen dat niet voor elkaar, dus dan komt een “agressiever” sulfaat wel goed van pas.

Dus moet je sulfaten nu vermijden of juist niet?

Nee, niet helemaal. Het gaat voornamelijk om de balans tussen de twee. Het is wel goed om de agressieve sulfaten, zoals ALS en ALES te vermijden, maar deze komen bijna niet voor in haarproducten. De meest voorkomende sulfaten in haarproducten zijn SLS en SLES. Het is goed om met deze twee een balans te vinden. Bij frequent gebruik wordt de hoofdhuid wel gestript en ontstaan irritaties en uitdroging. Het zorgt er dan juist voor dat het haar sneller vet wordt en je geneigd bent om je haar nog vaker te wassen. "Maak je regelmatig gebruik van stylingsproducten? Dan kan het geen kwaad om 1x per week je haar te wassen met een shampoo met sulfaten. Zo haal je de restanten en build-up uit je haar en heb je weer een fris en schoon canvas om mee te beginnen. Bij frequent gebruik van stylingsproducten is het juist raadzaam om het haar met shampoo te wassen die sulfaten bevat. Als je de build-up niet verwijderd kan dit weer leiden tot jeuk en irritatie op de hoofdhuid en dat willen we juist voorkomen! Ook al gebruik je bijna geen stylingproducten kan ook geen kwaad om eens per 2 weken je haar te wassen met een shampoo met sulfaten. Het verwijdert namelijk ook overtollige olie en vuil. Mocht jouw haar geverfd zijn, dan is het wel goed om sulfaten zo goed mogelijk te vermijden. Zo blijft de kleur intact.

Kun je allergisch zijn voor sulfaten?

Het is mogelijk dat je allergische reacties of overgevoeligheid hebt voor SLS of SLES. Deze allergie kan zich uiten in schilfers, droge huid, geïrriteerde hoofdhuid, rode plekjes en/of jeuk. Heb je hier last van? Dan kun je altijd een sulfaatvrije shampoo uitproberen. Het kan geen kwaad om dit een kans te geven. Bij ernstige klachten raden wij altijd aan om een huisarts of dermatoloog om advies te vragen. Je kunt via de huisarts ook testen of je een allergie hebt voor bepaalde stoffen.

Sulfaten zijn dus niet per se slecht voor het haar en de hoofdhuid, omdat het wel echt een reinigende functie heeft. Alleen moet het niet te vaak gebruikt worden, omdat het dan irritaties kan veroorzaken. De balans is belangrijk. Vraag je je af of je sulfaten moet vermijden of juist niet? Onthoudt dan dat je vooral de agressieve varianten zoals ALS en ALES echt moet vermijden. Gelukkig komen deze ook bijna niet voor in haarverzorgingsproducten. Probeer met de mildere varianten SLS en SLES een goede balans te vinden. Zoals uitgelegd is een sulfaat ook erg belangrijk om het haar en de hoofdhuid te reinigen van stylingsresten en andere build-up. Door af en toe te wassen met een shampoo met sulfaten zal de hoofdhuid niet direct uitgedroogd en geïrriteerd raken, maar bij veelvuldig gebruik kan dit wel gebeuren. Heb jij last van een gevoelige hoofdhuid? Dan is een milde shampoo of sulfaatvrije shampoo zeker wel een aanrader! Ook bij gekleurd haar heb je baat bij een sulfaatvrije of mild reinigende shampoo om de kleur langer levendig en mooi te houden.

Lees meer

  1. Alles over milieuvriendelijke producten

  2. De hype rondom de Olivia Garden haarborstels

  3. Help! Ik heb beschadigd haar

  4. Hoe laat ik mijn haar groeien?

Bekijk alle blogs
Terug naar boven
De meest gekozen kappersgroothandel voor kappers sinds 1928. Veilig winkelen en thuiswinkel gecertificeerd.
Kies hieronder je land en geef aan of je een BTW nummer hebt.
Nederland
België
Zakelijk (excl BTW)
Consument (incl BTW)
Gelieve een keuze maken