cart
Dé haarexpert sinds 1928
clock
Voor 14:00 besteld, morgen in huis
perfume
Gratis verzending vanaf €39 incl. BTW
truck
Meer dan 15.000 artikelen direct leverbaar

Gellak allergie: alles wat je moet weten over gellak en acrylaten

Gellak is enorm populair vanwege de lange houdbaarheid. Recent is er veel berichtgeving geweest over dat gellak gevaarlijk is en risico's kan vormen voor de gezondheid. In dit blog leggen we alles uit over gellak, wat de risico's zijn en hoe je zowel in een salon als thuis veilig gebruik kunt maken van gellak. Lees snel verder!

Gellak is gevaarlijk en zelfs schadelijk, opeens is het een hot topic en lees je het overal. Je kunt een allergie krijgen, waardoor je later bijvoorbeeld geen kunstheup kunt krijgen. Ben jij fan van gellak? Dan ben je vast geschrokken van dit nieuws, net als wij. Maar wat is er dan precies gevaarlijk aan gellak? Zijn er manieren waarop het wel veilig gebruikt kan worden? Hoe kun je een allergische reactie op gellak voorkomen? Kun je beter zelf je nagels doen, of het in een salon laten doen? Wij zijn helemaal in dit onderwerp gedoken en hebben alle informatie voor jou in dit blog verzameld.

Hoe gevaarlijk is gellak?

Nepnagel producten zoals gelnagellak, gelnagels of acrylnagels bevatten bepaalde stoffen die ervoor zorgen dat het product hard wordt en goed op de nagel blijft zitten. Deze stoffen heten acrylaten en zijn ook wel bekend onder de meest-gebruikte termen HEMA en Di-HEMA. De acrylaten zorgen ervoor dat vloeibaar product uithard onder een speciale UV/LED lamp.

Contact van acrylaten met de huid zouden ineens een allergische reactie kunnen oproepen. Als je allergisch bent ervaar je bijvoorbeeld roodheid, schilfers, zwellingen, kloven en gevoeligheid rondom de nagels. Het gevaar van deze allergie is dat als je hem eenmaal hebt opgelopen, je er nooit meer vanaf komt. Het gaat hierbij om vloeibare, nog niet uitgeharde acrylaatdeeltjes die de huid kunnen binnendringen.

Als je een acrylaten allergie hebt, dan heb je een groot probleem. Er zijn veel medische behandelingen waarbij deze acrylaten ook gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan vullingen of een kunstgebit, maar ook verschillende soorten prothesen, pacemakers, gehoorapparaten, insulinepompen en nog veel meer. Tandartsen en doctoren wereldwijd zien een stijging in het aantal patiënten met een ontwikkelde acrylatenallergie en trekken daarom aan de bel.

Hoe kun je veilig gebruik blijven maken van gellak?

Kun je dan helemaal geen gebruik meer maken van gellak? Nee, dat is niet per se zo. Professionals uiten hun zorgen, omdat het gebruik van gellak niet altijd veilig verloopt. Er zijn diverse acties die je kunt ondernemen om wel veilig je nagels te blijven lakken met gellak. Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje:

1. Gebruik een professionele, krachtige UV/LED lamp

Het kan verleidelijk zijn om voor het goedkoopste model te gaan, maar let op: goedkoop kan duurkoop zijn. Bij gellak, gelnagels en acrylnagels is het grootste belang om een allergie te voorkomen dat de nagelproducten goed drogen en uitharden onder de lamp. Kies voor een UV/LED lamp met minimaal 36 of 38 watt en het liefste hoger. Hoe krachtiger de lamp, hoe beter het nagelproduct wordt uitgehard en hoe kleiner de kans op contactallergie. Houd ook rekening met de uithardtijd zoals aangegeven op de verpakking of in de beschrijving van de gellak. De UV/LED lampen bij Voorkappers zijn allemaal geschikt!

2. Breng de gellak altijd netjes aan

Het is belangrijk dat de vloeibare lak niet in contact komt met de huid, want op die manier wordt de allergie dus ontwikkeld. Lak altijd netjes en houdt een paar millimeter rondom de nagelriemen vrij. Knoei je per ongeluk toch een beetje op de huid rondom de nagels? Geen probleem, maar verwijder dit zo snel mogelijk met een beetje aceton of cleaner van de huid.

Goed om te weten: de acrylaten kunnen niet door de nagel in de huid door dringen. Door zorgvuldig te werk te gaan en contact met de huid te voorkomen kun je het risico op allergische reacties minimaliseren.

3. Laat je nagels doen door een professionele nagelsalon

Vertrouw je de nauwkeurigheid van je eigen hand niet? Of vind je het sowieso teveel gedoe? Laat dan je nagels door een professional doen. Nail technicians hebben niet voor niets een opleiding of cursus gedaan. Zij weten echt wel wat ze doen en zo kun jij toch genieten van prachtige nagels.

4. Ga voor EU-goedgekeurde producten

Het klinkt eenvoudig, maar met online bestellingen weten we tegenwoordig niet meer precies waar producten vandaan komen. Kijk met gellak en andere nagelproducten altijd uit dat het EU-goedgekeurde producten zijn. Vooral bij producten uit het Verre Oosten kan het zo zijn dat deze stoffen bevatten die niet in de EU zijn toegelaten. Ook zijn vaak de gebruiksaanwijzingen niet in orde of niet inbegrepen. Ons advies: koop altijd producten die in de EU zijn gemaakt of enkel goedgekeurde stoffen bevatten.

Wat is dan HEMA-vrije gellak?

HEMA staat voor hydroxyethylmethacrylaat en is een veelvoorkomend ingrediënt in nagelproducten. HEMA zorgt voor sterke nagels, maar kan ook een allergie veroorzaken. Professionele nagelproducten voor salons bevatten vaak HEMA. Hierbij staat dan ook altijd vermeld dat deze producten enkel geschikt zijn voor professioneel gebruik.

Gellak voor consumenten gebruik is eigenlijk altijd HEMA-vrij. Hiermee verklein je het risico op huidirritaties en allergische reacties op acrylaten, zodat je met een gerust hart thuis kunt lakken. Echter bevat deze lak altijd wel een andere vorm van acrylaten, anders zou het ook niet uitharden onder een lamp en zo lang mooi blijven zitten. Belangrijk blijft dus om alert te zijn tijdens het gebruik.

Kan ik thuis nog veilig gelnagels zetten?

Het korte antwoord is ja! Je kunt thuis veilig aan de slag met gelnagels en gelnagellak. Wees je altijd bewust van de risico's, haal je producten bij betrouwbare shops die EU-gecertificeerd zijn, vermijd contact met de huid en zorg ervoor dat je de producten goed uithard. Door deze tips te volgen kun je thuis prima en veilig gellak gebruiken zonder een allergische reactie.

Lees voor veilig gebruik vooral ook onze blogs over het aanbrengen van gellak en het verwijderen van gellak.

Related Products

Lees meer

  1. Gellak verwijderen, hoe werkt dat?

  2. Gellak aanbrengen, hoe werkt dat?

Bekijk alle blogs
Terug naar boven
De meest gekozen kappersgroothandel voor kappers sinds 1928. Veilig winkelen en thuiswinkel gecertificeerd.
Kies hieronder je land en geef aan of je een BTW nummer hebt.
Nederland
België
Zakelijk (excl BTW)
Consument (incl BTW)
Gelieve een keuze maken